18 Ekim 2009 Pazar

Madem Sevişemiyorum Ben de Savaşırım !!!


Human Papilloma Virus;yani kısaca HPV.Kadınlarda rahim ağzı kanserine yol açan,Türkiye ve Dünya da özellikle kadınlarda en yaygın rastlanan ve göğüs kanserinden sonra ölüme en çok sebebiyet veren aslında son derece zararsız sevgili virüsüm.

Türkiye de 5 kadından 3’ü şuan HPV ‘ye sahip ama bilmiyor bile.Sevgili virüsüm çok bulaşıcı.Vücuda girdikten sonra üç şekilde varlığını sürdürebiliyor;

  1. Uykuda ;sadece taşıyıcısınız.En azından cinsel ilişkide bulunduğunuz herkese yüksek olasılıkta bulaştırma riskiniz var ama siz bunu bilmiyorsunuz.
  2. Genital siğiller;çocukken pek çoğunuzun elinde çıkan hatta o kaplumbağa eline işerse siğil oluşur dedikleri türden ama bu kez genital bölgenizde.Ölmeyeceksiniz ama muhakkak bir doktora başvurunuz
  3. Benim durumum;Rahim ağzı kanseri.Öleceksiniz ama hemen değil.Eğer benim gibi Rahim ağzı kanseri öncesi başlangıç evresindeyseniz ki doktorlar bunu CIN I –CIN II-CIN III diye nitelendiriyor,tedavi olmadığınız takdirde önümüzde ki üç sene içinde bu fani dünyadan ayrılıyorsunuz anlamına geliyor.

Başlangıç evresindeki hastalara onkolojik herhangi bir tedavi uygulanmıyor.Onun yerine kanserojen hücreleri yok etmek için kullandıkları kreoterapi adında 3 veya 4 seanstan oluşan bir hücre öldürme çalışması uygulanıyor.Sonrasında tekrar smear testi yapılıp hastanın geldiği nokta tespit ediliyor.Eğer kanserojen hücre kalmamışsa tedavi son buluyor.Ancak kurtuldum diye sevinmeyim.Çünkü tekrarlama ve hatta ömrünüz boyunca sürekli olarak kreoterapiye gitmek zorunda kalma riskiniz mevcut.Bu tamamiyle size ,vücut direncinize ,hayat standartlarınıza bağlı.Sağlıklı besleneceksiniz,üzülmeyecek,kızmayacak,ağlamayacaksınız.Stress tamamiyle yasak.Kilo almak,kilo vermek,grip olmak yada benzeri hastalıklara yakalanıp vücut direncini düşürmek yasak.Yediklerinize dikkat,çünkü zehirlenmekte yasak!!!Siz başlığa aldanmayın sevişmek yasak değil ,tabii bu şartlar altında bir partner bulabilirseniz.

Peki bu virüs nasıl bulaşır?;En sık rastlanan bulaşma yolu cinsellik olmakla birlikte doğum esnasında bulaşmış olma ,yada kullandığımız umumi tuvaletlerden ve hatta çok samimi bir arkadaşınızın zor durumda kaldığınızda giydiğiniz iç çamaşırından bile bulaşma riski var.Ancak siz asla bunu bilemeyeceksiniz.Çünkü sevgili virüsümüz 20 sene vücudunuzda mutlu mesut yaşayıp ansızın ortaya da çıkabilen türden.HPV yi tespit etmek için muhakkak vücutta deformasyona sebep olması gerekiyor maalesef…

Hala bulaşmamışsa nasıl mı korunacaksınız?;6 aylık bir periyot içersinde 3 kere vurdulacağınız ismi Gardasil olan,özel sigortalı arkadaşların ücretsiz vurdulabileceği omuzdan sevk edilen bir aşı ile.Avrupa da ergenlik çağına girmiş tüm kadınlara ücretsiz vurulan bu aşı tahmin edebileceğiniz üzere Türkiye’de paralı!Hatta biraz da pahalı.Ama HAYATINIZ KADAR DEĞİL!Önemle söylüyorum ki erkek arkadaşlarında bu aşıyı olmasında fayda var.Çünkü sokakta her gün yanınızdan geçen 50 yaş altı 5 kadından 3’ü HPV taşıyıcısı ve sizlerden birinden ona da bulaştı!!!

Aslında HPV aynı uçuk virüsü gibi.Bazılarımız hayatı boyunca hiç uçukla uğraşmaz,bazılarımız çok nadir görür onu ama bazılarımızın hayatının gerçeğidir.

Son olarak çevrenizde bu virüsü taşıyan tanıdığınız insanlar varsa eğer ki bir çok insan psikolojik sebeplerle saklamakta ;lütfen onların yanında bu konudan bahsederken dikkatli olun.Sonuçta bu virüs veba değil.Aids değil.İnsanın yaptığı herhangi bir yanlışlıktan yada anti hijyenik bir durumdan ötürü oluşmuyor.Sadece bulaşıyor.Eğer tetkiklerini sürekli olarak yaptırırsanız öldürücü bir sonuca da sebep olmuyor.Ama sizin ağzınızdan dikkatsizce çıkan bir tek cümle karşınızda ki hasta insanın kanserini bir sonraki aşamaya taşımaya yetebilir ,o yüzden lütfen konuştuklarımıza dikkat.Bu tür hastaların her şeyden önce düzgün bir psikolojiye ihtiyaçları olduğunu sakın unutmayın.

Araştırın,okuyun,Aşınızı olun ve çok geç olmadan

HAYATINIZI KORUYUN!!!

Not:Bu kadar bilgi edinmemde yardımcı olan ve beni her seferinde tekrar tekrar hayata bağlayan sevgili doktorum Ömer Demirelli’ye tekrar teşekkür ederim.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

çok faydalı bilgiler vermişsin, bizim insanlarımız bilmiyor uyduruyor böyle hastalıklar hakkında..
kontrolleri aksatma inşallah sorun olmayacaktır.. geçmiş olsun tekrar.

öykü dedi ki...

benım de hıc blgım yoktu bu konuda
ogrenmıs oldum sayende
Basakcım tekrar cok gecmıs olsun..
Lutfen gereklı hıcbı seyı ıhmal etme
saglık herseyden onemlı
sevglerımle

Başak BAŞOL dedi ki...

Veragocuğum,

İnsanın senin gibi bir kuzeni olunca ölmesi zor ...:)Canım benim sağolasın.

Sevgiyle Kal...

Başak BAŞOL dedi ki...

Öyküm,

Demek ki ne yapıyormuşuz;hiç ertelemeden gidip aşılarımızı oluyormuşuz.Blog dünyasına bi hasta yeter,boş kontejyanımız yok bilesin...

İyi ki varsın...

Sevgiyle Kal...

khaos dedi ki...

öncelikle büyük geçmiş olsun diyorum..
sonra ise, birkaç zaman sonra bu geçip giden sorunları düşünüp güleceğini umut ediyorum..

umut demişken..

asla onu kaybetme..

UykusuZ dedi ki...

kendi moralini ayakta tutma çabasında olacağını biliyorum.Hiçbirşey sağlığından önemli değil o yüzden ne olursa olsun melankoli yok!

SAYAÇ

Sitenizesayac.com